dilluns, 25 de febrer del 2013

Purrusalda de bacallà


Fa uns anys varem fer un viatge a la Vall de Baztan i en un dels poblets que visitarem, envoltats de muntanyes vestides de tots els tons de verd possibles i a pocs graus sobre zero, entrarem a un petit restaurant amb taules vestides amb mantells de quadres vermells i blancs. La cambrera i cuinera ens oferí purrusalda per dinar. Era la primera vegada que sentia aquest nom així que vaig voler saber en què consistia el plat. La cambrera em va explicar que era una espècie de sopa feta amb brou i amb trossets de verdura. Em va entusiasmar la idea de menjar un plat típic vegetarià i calentet així que vaig acceptar el suggeriment sense pensar-m'ho. 

Aquests dies de fred fan tenir ganes de menjar plats calents i brouosos i, sense voler, he recordat aquell plat i m'he posat a fer-hi feina. Hi ha moltes versions de la purrusalda: amb o sense pastanagó, només amb verdures o amb peix... Finalment, com que a casa tenia pastanagons i bacallà, he decidit posar-li ambdues coses, a part dels ingredients indiscutibles que són la ceba, el porro i la patata. Espero que us agradi. 
INGREDIENTS
- 3 o 4 porros grans. 
- 4 o 5 patates. 
- 1 ceba. 
- 2 alls. 
- 350g de bacallà dessalat. 
- 3 o 4 pastanagons. 
- Aigua.  

COM ES FA?
1. Posa aigua dins una cassola. Posa el bacallà dins l'aigua i posa l'olla al foc. Deixa bullir l'aigua 5 minuts. Passat els cinc minuts treu el bacallà de la cassola i reserva l'aigua que serà la base del brou.
2. Esmicola el bacallà i comprova que no tengui cap espina. 
3. Neteja i talla els porros. Pela la ceba i talla-la en juliana. Pela i talla els pastanagons. 
4. Posa un raig d'oli a la cassola i tira-hi els dos alls esclafats. Quan l'oli sigui calent aboca-hi la ceba i el porro. Deixa-ho sofregir uns 5 minuts.  
5. A continuació afegeix els trossos de pastanagó i sofregeix 3 minuts més. Mentre, pela i neteja les patates però no les tallis encara. 
6. Quan tenguis les patates pelades i netes les anirem tallant, intenta no tallar fins al final, sinó acabar el tros rompent la patata per a que tregui més midó el brou quedi una mica més espès. Afegeix sal i pebre bo al gust. Sofregeix 5 minuts més. 

7. A continuació aboca l'aigua que havíem reservat i tapa l'olla. Quan la patata comenci a ser cuita afegeix el bacallà i deixa-ho coure 5 minuts més.
8. Ja teniu la purrusalda a punt per servir!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada