dilluns, 25 de febrer del 2013

Frit de safarnàries

He tengut moltes vegades discussions amb companys i/o amics en parlar de safarnàries. 
- Què són safarnàries? 
- Pastanagues morades. 
- Morades? Això són albergínies! 
Si, senyores i senyors, aquestes paraules he arribat a sentir en boca d'alguns mallorquins i mallorquines! La pastanaga morada és un aliment autòcton però no sé perquè a Lloseta, el meu poble, sembla que tenim més tradició de cuinar-la que a d'altres. Recordo que, des de ben petita, cada hivern he menjat greixonera de safarnària feta per mu mare. Avui, però, us presento una recepta de frit amb safarnària. Jo no menjo carn així que de vegades duc endarrer de menjar frit i he pensat que la pastanaga podia ser un bon substitutiu de la carn, i no m'he errat! Aquells que menjau carn podeu afegir una mica de botifarró al frit si voleu, tot i que no li fa gens de falta! 

INGREDIENTS
- 1/2 kg de safarnàries o pastanaga morada. 
- 1 pebre vermell. 
- 1/2 kg de patates. 
- 1 manat de grells. 
- 4 o 5 carxofes. 
- Un manat de fonoll. 
- Oli i sal. 
- 2 alls. 

COM ES FA?
1. En primer lloc prepararem la verdura. Neteja el pebre vermell i talla'l a trossets petits. Pela i talla les safarnàries i les carxofes a trossets petits. Talla els grells també a trossets petits. Pela, neteja i talla les patates a quadrets petits.
2. Posa una paella amb oli al foc, quan l'oli sigui calent tira-hi dos alls esclafats i comença a fregir les patates. Afegeix un poc de sal. Quan les patates siguin cuites posa-les dins un plat amb un paper de cuina per a que absorbeixi l'oli. Reserva les patates. 
3. Lleva l'oli sobrant de la paella i sofregeix el pebre vermell. Quan el pebre comenci a ser cuit afegeix els trossets de safarnàries i deixa-ho sofregir 10 minuts.  
4. Passats 10 minuts afegiu els grells, les carxofes i el fonoll. Sofregiu fins que les safarnàries siguin cuites.
5. Aboca les patates fregides dins la resta de verdures i remena. 

1 comentari: